"Miedź od kuchni" to tytuł cyklu, z którym właśnie wystartował legnicki klub. Jako pierwszy swoje kulinarne tajemnice odkryje stoper reprezentacji Haiti Kevin Lafrance.
- Zaczynam dzień od szklanki wody. Następnie przygotowuję śniadanie, które składa się najczęściej z płatków z mlekiem oraz owocami. Kolejnym posiłkiem w ciągu mojego dnia jest obiad. Najczęściej jemy go w klubie. Jednak kiedy muszę przygotować go sam, często jem ratatouille. Bardzo lubię tę potrawę, która w dodatku jest bardzo prosta do przygotowania. Po popołudniowym treningu zawsze staram się zjeść batonik lub naleśniki z owocami. Do tego wypijam kawę. Kolacja to przede wszystkim sałatki. Moją ulubioną jest sałatka z serem feta, łososiem lub kurczakiem oraz
warzywami - opowiada Kevin Lafrance dla
oficjalnej strony legnickiego klubu.
Rozpiska żywieniowa Kevina została bardzo dobrze oceniona przez klubową dietetyk Annę Książek. Jej zdaniem do pełni szczęścia brakuje tylko suszonych owoców, których zadaniem jest uzupełnianie
węglowodanów przed i po treningu.
- Przed i po treningu Kevin powinien spożywać małe przekąski węglowodanowe, które powinny składać się z takich produktów jak: owoce suszone, banan lub kanapka razowa z dżemem lub miodem.
Węglowodany są głównym źródłem energii szczególnie w diecie piłkarzy. Obiady są dobrze zbilansowane, co świadczy o tym, że zawierają zarówno produkty białkowe (chude mięso), jak i
węglowodany (ryż) oraz składniki mineralne i witaminy, których bogatym źródłem są warzywa. Kolacja jest bardzo dobrze skomponowana, ponieważ w przeważającej ilości występują produkty białkowe oraz warzywa, które przyczyniają się do usprawnienie procesów regeneracji po intensywnym treningu. Ważne, aby posiłki były urozmaicone, ponieważ pozwoli to na pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze i witaminy oraz składniki mineralne - ocenia Anna Książek.
Przykładowa rozpiska żywieniowa Kevina Lafrance:
Śniadanie: - płatki z mlekiem, jabłko lub banan, herbata z miodem.
Obiad: - ratatouille
Składniki (dla 4 osób ): - 350 g bakłażana, 350 g cukinii, 350 g czerwonej i zielonej papryki, 350 g cebuli, 500 g dojrzałych pomidorów, 3 ząbki czosnku, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz
Posiłek popołudniowy: - batonik, kawa lub naleśniki z owocami.
Kolacja: - sałatka (sałatki, pomidory, ogórki, ser feta, kurczak lub łosoś).